Over ons

Kansen groeien waar talenten bloeien

about-us-head-img

 

Ondernemersdochter Leny van der Ham heeft een missie: ander onderwijs met meer persoonlijke mogelijkheden en toch binnen de kaders van de overheid. Van der Ham zit in een flow: ‘Ik werk al sinds 1975 in het voortgezet onderwijs; ik zocht een uitdaging en nu vallen de puzzelstukjes mooi in elkaar: 36 scholen (2023), Runner Up European Enterprise Promotion Award (2014), Onderwijsprijs Noord-Brabant (2012), Rabo Award ondernemende Vrouw Altena (2014). Doorpakken, wil ze. Haar ideeën over onderwijs móeten de wijde wereld in. Daarom heeft ze een groot netwerk: scholen in Nederland en buitenland, Stichting Jong Ondernemen, Netwerk Vrouwelijk Leiderschap in het Onderwijs, Ministeries EZ en KL , SLO/ OCW, VO-Raad, gemeente Altena, Ondernemersmanifest Aalburg, meisjesschool in India Coimbatore, Handelsdelegatie Roemenië, Jozette Dijkhuis en de onderwijsgoeroe uit China/ USA Yong Zhao.

Van der Ham heeft echter nog meer ambities: de braindrain, schrijf- en leesvaardiheid zetten haar aan tot denken. Ook het bijstaan van startende jonge bedrijfjes heeft haar interesse. Vooral de enorme kosten, die de uitval onder mbo-, hbo- en wo-studenten en ongelijkheid met zich meebrengen, wil zij proberen te verkleinen. 20-80learning genereert in elk geval 23% minder uitval, zo blijkt uit onderzoeken (Van Duren, Utrecht 2014 en 2017).

Het doel is dat de jonge mensen uitgedaagd wordt om beter of anders te gaan presteren, om ondernemend gedrag te genereren en om tot een passende keuzes te komen voor hun specifieke plaats in de samenleving.

De drang tot ontsaaien in het algemeen en in het onderwijs en maatschappij in het bijzonder zorgt ervoor dat Van der Ham permanent gefocust is op het bedenken van oplossingen. Het hebben van de kartrekkersrol bij het neerzetten van een project past haar uitstekend. En ondanks de vernieuwingsdrang moet van haar gezegd worden: ’Als ze ergens aan begint, bijt ze zich als een terriër in het project en laat ze niet meer los: ‘Gewoon lekker aan de slag met een helder doel passend bij je eigen talenten, geeft een gevoel van rust en tevredenheid. En dat laatste is een groot bezit!’